Opdat we de vrijheid mogen vieren

Gepubliceerd op 22 augustus 2018 om 17:48

Met een grote glimlach op mijn gezicht en met twee handen in de lucht sta ik te dansen op het bevrijdingsfestival. Ik ben niet de enige; om mij heen staan nog honderden, duizenden anderen te feesten. We vieren de vrijheid. 73 jaar vrijheid. Voor heel even voel ik mij intens verbonden met de andere inwoners van mijn stad. Terwijl ik mijn handen omlaag doe en alweer wacht op het volgende nummer, wordt er een verzoeknummer ingediend. Single ladies. En ook maar twee seconden later staat het hele plein te springen. Het hele plein, behalve ik.

 

Vanaf het karaoke balkon schalt muziek het plein over. Uit iedere keel klinkt: ‘All the single ladies, now put your hands up.’ De handen gaan de lucht weer in. Ik sta ernaast, en ik kijk ernaar. De vorige jaren deed ik vrolijk mee. Nu niet, door het beeld dat ik gekregen heb van ‘single zijn’. Ik ben inmiddels dan geen single meer, maar het heeft ook mij regelmatig doen twijfelen. Want, eerlijk is eerlijk: de reclames over datingsites, de artikelen over relaties, de insta-posts over perfect verliefde stelletjes met kleffe onderschriften.. Ze leggen een enorme druk op het hebben van een relatie.

 

En nee: ik kan niet zeggen dat het hebben van een relatie niet fijn is. Ik kan wél zeggen dat er met ‘single zijn’ niets mis is. God heeft ervoor gekozen om ons niet geboren te laten worden met onze toekomstige partner aan onze hand, maar alleen. Blijkbaar wíl Hij dat we een tijdje single zijn, net zolang tot Hij vindt dat de tijd rijp is om ons te koppelen aan de juiste man of vrouw. Hij wil dat wij er klaar voor zijn, klaar voor het volgen van Zijn plan. In de Bijbel staat het nu eenmaal: ‘Mijn plan met jullie staat vast, spreekt de Heere. (…)’ Waarom willen wij God dan zo graag voor alles een deadline voorhouden? Waarom kunnen wij Hem niet de regie geven in het voorzien van een partner, op de allerbeste tijd?

 

Het liedje is bijna voorbij. Nog een aantal keren klinkt die zin: ‘All the single ladies, now put your hands up’. Ik gooi de handen van mijn vriendin de lucht in. 5 mei, vandaag vieren we de vrijheid. De vrijheid van oorlog, maar in dit geval van het single zijn. Als we dat nou maar vaker konden vieren dan alleen op 5 mei…

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.