'Opzouten, ik was eerst...'

Gepubliceerd op 29 november 2019 om 21:43

Toen ik op reis was in Canada en mijn belevenissen bijhield in een dagboek, schreef ik onder andere over de kortpittige, Hollandse huisvrouwen die ik in het wild was tegengekomen. Waar ik geen bereik had met mijn telefoon, had ik wel gezelschap van korte kapsels. Ik besefte op dat moment waarom ik nog zo lang mogelijk in Canada wilde blijven. Eenmaal terug in Nederland gingen de  huisvrouwen weer in de menigte op, waardoor ik ze bijna was vergeten. Nou, ik kan je zeggen: na vanavond weet ik weer van hun bestaan... 

 

Vanavond, op Black Friday, was er een zogeheten 'Ladies Night'. Een klein Yankee Candle winkeltje had al lange tijd flyers uitgedeeld met daarop een uitnodiging om koopjes te scoren. Om 19.30 uur zou het beginnen, dus om 19.25 uur kwamen wij aangereden, volledig in de gedachte dat het zó'n storm niet zou lopen. Toen we uitstapten, bleken we een grandioze fout te hebben gemaakt. Vóór de winkel stond een enorme rij met, jawel: kortpittige, Hollandse huisvrouwen. 

 

Wij sloten achterin de rij aan en drongen samen met de menigte naar binnen. De statafels met hapjes en de dienbladen met glühwein werden nog even genegeerd, want iedereen stormde als eerste naar de kaarsen - de eerste klanten maakten namelijk nog kans op een goodiebag. Je kon je kont niet meer keren en als je je hoofd wilde draaien, moest je dat bekopen met een flink blauw oog. 'Eigen hachie first', was de ongeschreven regel. Graaien, graaien, graaien, rennen.

 

''Eigen hachie first', was de ongeschreven regel'

 

Toen ik huisvrouw 82 hoorde gillen: 'Mag ik nog zo'n gratis tas??', had ik mijn hand wel voor mijn ogen willen slaan. Dat lukte echter niet, omdat mijn armen strak langs mijn lichaam moesten blijven hangen. Ruzie moest voorkomen worden op deze grandioze koopjesdag. Hoe dan ook: wij stonden even later zelf ook buiten mét warme chocolademelk, twee gescoorde snacks en een goodiebag. En toen kon ik een lach niet meer onderdrukken.

 

Terwijl ik door het glas naar binnen keek, en vanaf een afstandje aanschouwde hoe men elkaar bijna afmaakte voor de korting, ontwikkelde zich een gedachtegang waarmee ik nóóit meer zal beweren dat het hier níet zo erg is als in Amerika. Het tafereel van vanavond bevestigde namelijk alleen maar wat ik in Canada al had ervaren: Hollandse huisvrouwen? Zij zijn van de meest gevaarlijke soort... 

 

Reactie plaatsen

Reacties

Monique
5 jaar geleden

😂😍

Adrianne Verheul
5 jaar geleden

Geniaal geschreven!!

Gerard
5 jaar geleden

Toppertje 😁